Έκθεση του Henri Cartier-Bresson στη Μυτιλήνη 25.08.2015

  • Blog Header Image


Γράφει ο Παναγιώτης Παπουτσής
Φέτος επιλέξαμε για τις διακοπές μας το όμορφο νησί της Λέσβου. Το νησί, κατά την γνώμη μου, με τα ωραιότερα χωριά και αρχοντόσπιτα του Αιγαίου, το νησί που ενώνει τη δύση με την ανατολή, το νησί των σημαντικών ποιητών και ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας. Με έκπληξη και ενθουσιασμό είχα ενημερωθεί για το σημαντικό φωτογραφικό γεγονός από τον Πρόεδρο κ. Στρατή Τσουλέλλη. Καθώς λοιπόν συμπέσανε οι ημέρες των διακοπών μου με την έκθεση του σημαντικού Γάλλου φωτογράφου, επισκέφτηκα την έκθεση και σας παρουσιάζω τις εντυπώσεις μου.
Το κτίριο της έκθεσης ήταν παλαιός οίκος ανοχής και παραχωρήθηκε στη ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρείας Μυτιλήνης) για την διοργάνωση εκθέσεων. Είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα αστικής αναβίωσης και παράδειγμα προς μίμηση για άλλες πόλεις τις Ελλάδας, στις οποίες χώροι ρημάζουν και δεν παραχωρούνται σε πολιτιστικές ομάδες ή συλλόγους.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης είναι από τη προσωπική συλλογή ενός συλλέκτη από τη Γαλλία με Μυτιληνιές ρίζες. Την ευθύνη της διοργάνωσης της έκθεσης έχει η πολύ δραστήρια Φωτογραφική Εταιρείας Μυτιλήνης. Παρότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε τον χώρο της έκθεσης, αποζημιωθήκαμε από τις συνολικά 54 (μικρές και μεγάλες) εκπληκτικές πρωτότυπες φωτογραφίες του Henri Cartier-Bresson και από την πολύ καλή επιμέλεια της έκθεσης. Πολλές από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά και αφορούν την Ελλάδα, κυρίως σκηνές υπαίθρου, από αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σκηνές από νυκτερινό μαγαζί με μπουζούκια και ζεϊμπέκικο. Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης, που την κάνει και μοναδική, είναι ότι αποτελείται από φωτογραφίες που φέρουν στο πίσω μέρος την ιδιόχειρη υπογραφή του μεγάλου καλλιτέχνη. Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται και δύο σπάνια βιβλία των εκδόσεων Verve: το "Images A La Sauvette" και το "Les Europeens". Η συγκεκριμένη έκθεση είναι ένα από τις σημαντικότερες φετινές φωτογραφικές διοργανώσεις πανελληνίως και μας δημιουργεί τις προσδοκίες για αντίστοιχο μελλοντικό εγχείρημα στη πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τον Κ. Στρατή Τσουλέλλη, η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε τις προσδοκίες τους και αποδεικνύει ότι ο bresson είναι μια σταθερή καλλιτεχνική αξία.

Λίγα Λόγια για τον Henri Cartier-Bresson

Ο H.C. Bresson είναι αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους φωτογράφους στο κόσμο που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης εξέλιξης της τέχνης της φωτογραφίας και που ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει και να επηρεάζει με το έργο του τους σημερινούς φωτογράφους. Είναι από τους πιο αγαπημένους και δημοφιλείς φωτογράφους και για πολλούς ίσως ο σημαντικότερος φωτογράφος του 20ου αιώνα.
Ο Henri Cartier-Bresson γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1908 στην Chanteloup, στη Γαλλία.
Από εύπορη οικογένεια, σπούδασε λογοτεχνία και σχέδιο. Λατρεύει τη ζωγραφική και συναναστρέφεται με σουρεαλιστές καλλιτέχνες. Από το 1930 αρχίζει να ταξιδεύει και να φωτογραφίζει. Ταξίδεψε παντού σε όλο το κόσμο φωτογραφίζοντας πάντα με Leica και πενηντάρη φακό και αφήνοντας παρακαταθήκη σε μας ένα μοναδικό έργο για την ανθρώπινη ιστορία και πολιτισμό.
Ινδία, Κίνα, Ινδονησία, Κούβα, Μέξικο, Καναδάς, Ιαπωνία, Ελλάδα είναι κάποιες από τις χώρες που πήγε κάνοντας πολλές από τις σημαντικότερες φωτογραφίες του. Είναι ο πρώτος δυτικός φωτογράφος που του επιτρέπεται να φωτογραφίσει στην ΕΣΣΔ.
Συμμετείχε στη Γαλλική αντίσταση, φυλακίστηκε από τους Γερμανούς, αλλά απέδρασε τελικά μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες. Μετά το τέλος του πολέμου ίδρυσε με τον Robert Cappa, τον David ?Chim? Seymour και τον George Rodger το φημισμένο και πολύ αυστηρό μέχρι και σήμερα για την επιλογή των συνεργαζόμενων φωτογράφων, πρακτορείο Magnum.
Στις 3 Αυγούστου 2004 πεθαίνει στην οικογενειακή κατοικία του στην Προβάνς, σε ηλικία 95 ετών.
Διάρκεια έκθεσης 01/08/2015 έως 31/08/2015
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Κυριακής) 7:00μμ ? 9:00μμ
Εκθεσιακός χώρος Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, 3η Πάροδος Μικράς Ασίας, Κάτω Κάστρο Μυτιλήνης.

Πηγή: http://www.fem.gr/index.php?option=3